Het paard zoeken waar je op zit

Toen Paula1 begon bij Jansen Accountants1 had ze aangegeven dat ze geen auto had en ook niet van plan was er een aan te schaffen. Gelukkig was dat geen enkel probleem. Was… Want zoals dat gaat, verandert er wel eens wat. In ieder geval had Paula nu wel een auto nodig voor het werk en de werkgever verwachtte dat Paula deze zou aanschaffen.

Lease-auto’s voor collega’s

Paula zat met de kwestie in haar maag. Ze had het erg naar haar zin bij Jansen Accountants en functioneerde goed. Ze mocht zelfs op kosten van de baas een opleiding doen. Aan de andere kant, haar collega’s kregen nota bene lease-auto’s maar Paula niet. Zij kwam daar niet voor in aanmerking omdat ze geen contract voor onbepaalde tijd had. Wat nu? “Zeg Beekers, jij bent toch ook mediator? Wil jij eens aanschuiven bij een gesprek?” De werkgever vond dat prima. Het werd een informeel bemiddelingsgesprek2.

Aannemelijk

Omdat de werkgever Paula een opleiding had aangeboden, leek het mij aannemelijk dat hij haar nog wel een tijdje in dienst zouden willen houden. Voor de oplossing die ik in gedachte had, wilde ik mogelijke bezwaren op voorhand al wegnemen. “Tegenwoordig betaalt u als werkgever bij onvrijwillig ontslag vanaf dag één transitievergoeding. Ook bij bepaalde tijdscontracten. Bovendien betaalt u met een vast contract minder WW-premie. En u lost het auto-probleem op.” De werkgever, zelf accountant, wist dit uiteraard ook. Hij had er eenvoudigweg niet bij stil gestaan.

Invalshoek

Met deze invalshoek op tafel zag de werkgever geen enkel bezwaar om het contract van Paula om te zetten in een contract voor onbepaalde tijd. Paula kreeg meteen een lease-auto en daarmee waren alle problemen opgelost en was escalatie voorkomen.

Overzicht en ‘out of the box’ oplossingen

Een goede mediator is in staat overzicht te houden en opties te genereren die leiden tot ‘out of the box’ oplossingen voor partijen. Die zitten er te dicht op. Vrijwel iedere brand is te blussen met een kopje water. Als je er maar vroeg genoeg bij bent.

Uit ‘De dagelijkse praktijk’

Als advocaat en mediator heb ik de afgelopen decennia geholpen met uiteenlopende problemen en vraagstukken. In deze serie ‘Uit de dagelijkse praktijk’ bespreek ik er enkele. Soms omdat ze bijzonder zijn, soms omdat ze juist veel voorkomen en het het u zou kunnen helpen. Ter lering ende vermaeck dus. Doe er uw voordeel mee.

Hartelijke groet,

mr. Joost Beekers.

1 Niet de echte naam.
2 Soms is informele bemiddeling effectiever dan echte mediation. Hier lees je meer over het verschil tussen bemiddeling en mediation.

Laastse Post