Corona en vakantie(dagen). Hoe zit het nou precies?

Hoe ga je als werkgever tijdens de Coronacrisis om met de vakantie(dagen) van je werknemer?

Wie betaalt de (thuis)quarantaine?

“Eén van mijn winkelmedewerkers moest na zijn vakantie aan de Costa tien dagen in thuisquarantaine. Moet ik hem doorbetalen?”

Nee, als het reisadvies al oranje of rood was toen de werknemer vertrok, en hij kan niet thuis werken gedurende de thuisquarantaine, dan komt dit voor rekening van de werknemer. De werkgever is niet verplicht het loon door te betalen.

Als het reisadvies tijdens zijn vakantie veranderde van groen naar oranje, of van groen naar rood, moet de werkgever wel loon doorbetalen. Ook als de werknemer tijdens die quarantaineperiode niet thuis kan werken.

Vakantie geannuleerd. Weer aan het werk of vakantiedagen opnemen?

“Een van mijn werknemers had een vakantie gepland. maar de reis ging niet door. Nu wil hij gewoon werken en de goedgekeurde vakantiedagen dus niet opnemen. Moet ik dat toestaan?”

Nee, dat is in beginsel niet verplicht. Dat de vakantieplannen van de werknemer niet kunnen doorgaan ligt niet in de risicosfeer van de werkgever.

Stel dat de werkgever er geen enkel redelijk belang bij heeft om te weigeren, dan kan het anders zijn. Alleen, zo’n redelijk belang is er al snel bij de werkgever. Denk aan: de werkplanning is inmiddels al gemaakt, de vakanties van andere werknemers zijn al hier omheen gepland of er is minder werk.

Tot zover de hoofdregels. Bij sommige bedrijven is er een regeling die werknemers de mogelijkheid geeft om aangevraagde en goedgekeurde vakantiedagen te annuleren. Dan mag de werknemer het natuurlijk wel.

Verplicht vakantiedagen opnemen?

“Mag ik, als werkgever, mijn werknemers verplichten om vakantiedagen op te nemen nu we door de coronacrisis veel minder werk hebben?”

Nee. Werkgevers mogen werknemers wel vragen vakantiedagen op te nemen. Het is aan werknemers om daarmee in te stemmen of niet. Werkgevers kunnen werknemers niet daartoe verplichten. Als er te weinig werk is, dan is dit de verantwoordelijkheid van de werkgever. De werkgever moet werknemers de vaste uren uitbetalen. Als de werkgever omzetverlies lijdt, kan hij een beroep doen op de NOW.

Uit de dagelijkse praktijk

Als advocaat en mediator heb ik de afgelopen decennia geholpen met uiteenlopende problemen en vraagstukken. In deze serie ‘Uit de dagelijkse praktijk’ bespreek ik er enkele. Soms omdat ze bijzonder zijn, soms omdat ze juist veel voorkomen en het het u zou kunnen helpen. Ter lering ende vermaeck dus. Doe er uw voordeel mee.

Hartelijke groet,

mr. Joost Beekers.

Laastse Post